vrijdag 7 maart 2014

Coco Banana Bread

Yes het is me weer gelukt, gister ben ik weer de keuken ingedoken om mijn vrije uurtjes te besteden aan het bakken van dit heerlijke bananen brood met kokos. De challenge voor deze keer? Een bananen kokos brood bakken die super gezond is en helemaal vrij van dierlijke ingrediënten. Dus ook zonder ei. Waarom? Een eitje nu en dan is toch helemaal niet erg? Nee dat is het ook niet, en ik eet ook echt nog wel eens dierlijke producten, al merk ik wel dat ik me lichamelijk beter voel als ik dit beperk tot een minimum, maar goed dat is natuurlijk voor iedereen anders. Toch leek het me wel een leuke uitdaging om het eens zonder te proberen, en het is gelukt! Ik weet dat het moeilijk is voor mensen, die ervoor gekozen hebben een veganistisch levenswijze te volgen, om lekkere cake recepten te vinden. Dit omdat de standaard ingrediënten toch vaak melk, boter en eieren zijn. Hartstikke jammer natuurlijk, want zonder deze ingrediënten kun je heerlijk recepten maken, en dit is er een van. Ik vind dit 'brood' in ieder geval heerlijk en ik hoop jullie ook! Ja, brood staat tussen aanhalingstekens omdat ik het stiekem meer naar een lekker zoete cake vind smaken.

Natuurlijk is dit recept voor iedereen, of je nou wel veganistisch eet of niet. Het is heerlijk als tussendoortje met een kopje thee, of zelfs als deel van je lunch of ontbijt. Erg lekker met een laagje pindakaas, noten pasta of wilde honing en ook super lekker met een laagje kokosolie! Al met al een heerlijke lekkernij om te maken voor jezelf, vrienden en familie.

Dit heerlijke 'brood' is:
- Suikervrij
- Zuivel vrij
- Gluten vrij
- Vegan

Kokos Bananen Brood


Ingrediënten


- 125 gr boekweit meel
- 125 gr rijst meel
- 1/2 tl xanthan gom
- 15 gr bakpoeder
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl zee zout
- 1/2 cup kokos
- 2 lijnzaad eieren (2 el gebroken lijnzaad met 6 el water)
- 1 tl vanille extract
- 4 middel grote bananen
- 1/2 cup verse dadels (ontpit)
- 1/2 cup heet water

Methode


- verwarm de oven voor op 180 graden C.
- doe de lijnzaad en het water in een kommetje en zet in de koelkast (moet ongeveer 15 minuutjes staan)
- meng de melen, bakpoeder, xanthan gom, kaneel, zout en de kokos in een kom en zet aan de kant.
- giet het water en de dadels in een keukenmachine en vermaal het tot een pasta.
- doe de bananen en de vanille erbij en vermaal tot een egale massa.
- klop met een garde in een beslag kom de lijnzaad eirenen even goed door.
- klop het bananen dadel mengsel erdoor.
- voeg de droge ingrediënten toe en spatel alles goed door tot een goed gemengd beslag.
- vet een bakblik in met kokosolie en giet het beslag in de vorm.
- bak het 'brood' voor ongeveer 50 - 60 minuten goudbruin.
- laat het 'brood' afkoelen en bewaar het op een afgedekte donkere plek (bijv. broodtrommel)

Genieten maar!




------------------- English -------------------





Yes, I did it again, yesterday I jumped into the kitchen to spend some of my free hours baking this delicious banana bread with coconut. The challenge this time? Baking a cake which is super healthy and completely vegan. So also without any eggs. Why? An egg now and then is not that bad right? No it is not bad, and I admit that I don't eat completely vegan, although I do feel better if I limit my intake of animal based products to a minimum, but well that obviously differs from person to person. It still seemed like a nice challenge to try to bake something completely vegan, and I pulled it off! I know it's hard, for people who follow a vegan diet, to find vegan recipes for yummy cakes and breads. This because most of these recipes are based on ingredients like milk, butter and eggs. Which is unfortunate, because you can make the best tasting cakes and breads without using any of these ingredients, and this is one of them. I for one, thought that this coco banana bread is de-li-cious, and I'm hoping you feel the same way after trying this!

Of course this recipe is for everyone, whether you are vegan or not. It makes a yummy snack with a nice cup of tea, or even as a part of your lunch or breakfast. Super delicious with a thin layer of peanut butter, nut butter or raw honey and also really good with a layer of coconut oil! To sum it up, the perfect treat to make for yourself, friends and family.

This Coco Banan Bread is:
- sugarfree
- dairy free
- gluten free
- vegan

Coco Banana Bread


Ingredients


- 125 gr buckwheat flour
- 125 gr rice flour
- 1/2 tsp xanthan gum
- 1 tsp cinnamon
- 15 gr baking powder
- 1/2 tsp sea salt
- 1/2 cup desiccated coconut
- 2 flax eggs (2 tbsp broken flax with 6 tbsp water)
- 1 tsp vanilla
- 4 medium large bananas
- 1/2 cup pitted fresh dates
- 1/2 hot water

Method


- pre-heat the oven on 180 degrees C (350 F)
- mix the flax eggs in a small bowl and put in the fridge (it needs to sit for around 15 minutes)
- mix both the flours, baking powder, xanthan gum, cinnamon, coconut and salt in a bowl and set aside. 
- pour the water and the dates in a food processor and mix until a paste.
- add the bananas and vanilla en mix until a smooth mixture.
- put the flax eggs in a mixing bowl and whisk the flax eggs a little.
- whisk in the banana date mixture.
- add the flour mixture and stir this through with a spatula until everything is blended well and a thick batter is formed.
- grease a cake tin with coconut oil and pour in the batter.
- bake the bread for 50 - 60 minutes until golden.
- let the bread cool down and store this in a covered dark place (like a bread box).

Enjoy!

donderdag 6 maart 2014

Coriander Hummus

Ik hou van hummus! Het is zo smeuïg, rijk van smaak en fris en een groot voordeel is dat je er je eigen smaken aan kan geven. Dit keer heb ik gekozen om een humus te maken met verse koriander, een van mijn absolute favoriete kruiden. Humus kun je echt absoluut bij bijna alles eten, als dip, spread, in salades en ga maar door. Het is zo ontzettend makkelijk om te maken en ook nog eens super gezond!


Koriander Humus


Ingrediënten


- 1 1/2 cup kikkererwten (uitgelekt en afgespoeld)
- 3 el olijfolie
- 3 el water
- sap van 1 citroen
- 2 el tahini (sesampasta)
- 3/4 tl komijn poeder
- 1/2 tl curry poeder
- grote hand koriander
- zee zout/peper

Methode


Heel simpel, gooi alle ingrediënten in een keukenmachine en mix alles tot een gladde massa.
Serveer deze humus als dip voor groente sticks en zoete aardappel frietjes, of smeer het op je favoriete brood en crackers. Ook heerlijk in salades!

Eetsmakelijk!




----------------------- English -----------------------




I love hummus! It is so creamy, rich and fresh, and a great pro is that you can give it all the flavors you want. This time I chose fresh coriander, one of my all time favorite herbs. You can eat hummus with absolutely almost everything, as a dip, spread, in salads and so forth. It is so easy to make and also super healthy!


Coriander Hummus


Ingredients


- 1 1/2 cup chickpeas (drained and rinsed)
- 3 tbsp olive oil
- 3 tbsp water
- juice of 1 lemon
- 2 tbsp tahini
- 3/4 cumin powder
- 1/2 tsp curry powder
- big handful of coriander (cilantro US)
- sea salt/pepper

Method


Really simple, throw all the ingredients in a food processor and process until a smooth consistency.
Serve this hummus as a dip for veggie sticks and sweet potato fries, or spread it on your favorite bread and crackers. Also delicious in salads!

Enjoy!

maandag 3 maart 2014

Apple Beet Green Juice

Dit is een van mijn favoriete groene sapjes tot nu toe! Lekker zoet maar nog steeds vol met groenten. Ik begin mijn dag het liefst met zo'n groen sapje voordat ik aan mijn ontbijt begin, wat meestal een heerlijk warm kommetje havermout is, zo heeft mijn lichaam rustig de tijd om wakker te worden en krijgt het gelijk een goede boost vitamines en mineralen.

Een ideaal sapje voor beginnende green juich drinkers vanwege de lekkere zoete smaak. Maak dit groene sapje en bewaar het in grote glazen flessen in de koelkast, zo heb je een heerlijk sapje voor elk moment tijdens een drukke dag!

Groene Appel Bieten Sap


Ingrediënten


voor ongeveer 1,5 liter sap

- 3 bieten
- 3 appels
- 1 limoen
- 2 sinaasappels
- 2 selderij stengels
- 2 cups spinazie
- 2-3 cups gefilterd water

Methode


Snij de appels, bieten en selderij in kleinere stukken en gooi dit samen met de spinazie en de geschilde limoen en sinaasappels in je slowjuicer en laat het zijn werk doen. Giet op het laatst het water erdoor heen.
Heb je geen slowjuicer? Gebruik dan deze simpele kaasdoek techniek.

Geniet ervan!




------------------- English --------------------




This is one of my favorite green juices so far! Deliciously sweet and still full of vegetables. I always like to start my day with a green juice like this before I have my breakfast, which mostly is a bowl of yummy warm oatmeal, so that my body can wake up nicely and gets an instant boost of vitamins and minerals.

This green juice is ideal for people who are starting to incorporate green juices into their diet because of the sweet taste. Make this juice ahead, store it in glass bottles in your fridge and you have a yummy green juice to drink at any moment during your busy day.

Apple Beet Green Juice


Ingrediënts


Makes approx. 1,5 L

- 3 beets
- 3 apples
- 1 lime
- 2 oranges
- 2 celery sticks
- 2 cups spinach
- 2-3 cups filtered water

Method


Cut the apples, beets and celery in smaller pieces and throw them together with the spinach and peeled lime and oranges in your slowjuicer. Let the slowjuicer do the work and lastly pour in the water.
You don't own a slowjuicer? Use my simple cheesecloth method.

Enjoy!